Biberon Çürüğü Nedir, Nasıl Oluşur?
Biberon çürüğü nedir,nasıl oluşur?
Biberon çürüğü, bebeklerde beslenme sırasında uzun süre biberon kullanılmasıyla ilişkilendirilir. Özellikle gece boyunca sürekli biberon emen bebeklerde bu çürükler sıkça görülür. Bu durumu önlemek için alınabilecek en önemli tedbirlerden biri, beslenme sonrasında bebeğe su içirmek ya da temiz bir gazlı bez ile dişlerini temizlemektir.
Biberon Çürüğü Nasıl Önlenir?
Çocuk, mümkün olan en erken yaşta diş fırçası ile tanıştırılmalı ve düzenli fırçalama alışkanlığı kazandırılmalıdır. İlk aşamada oluşan çürükleri tedavi eden bazı özel macunlar ve çocuğun yaşına bağlı olarak değişen florür uygulamaları da çürük oluşumunu engellemek için başvurulan yöntemler arasındadır.
Önemli Aşamalar ve Daimi Dişlerin Sürülmesi
Çenenin en arkasından çıkan birinci büyük azı dişleri de 6-7 yaşlarında görülür. Bu dişler genellikle süt dişiyle karıştırılır. Çocuklar arkadaki dişleri fırçalamakta zorlanabilirler, bu nedenle bu daimi dişler daha çabuk çürüyebilir ve erken yaşta çekilmeleri gerekebilir. Bu durumu önlemek için anneler, 6-7 yaşlarındaki bu dişlere özellikle dikkat etmeli, sık sık fırçalamalıdırlar.
9-10 yaşlarından itibaren süt azı dişleri değişir ve daimi küçük azı dişleri yerlerini almaya başlar. 12-13 yaşlarında ise daimi dişlerin tamamı yerlerini almış olur.
Çocuklarda Diş Sağlığı ve Süt Dişi Kayıpları
Çocukların sağlıklı dişlere sahip olması, genel gelişimleri için büyük önem taşır. Diş çürükleri veya kazalar sonucunda ortaya çıkan diş kayıpları, özellikle süt dişlerinin yerleşimi için kritik bir rol oynar. Süt dişleri, daimi dişlerin sağlıklı bir şekilde yerleşmesine rehberlik ettiği için bu kayıplar, ilerleyen dönemde daimi dişlerin sürmesinde sorunlara yol açabilir.
Randevu ve Detaylı Bilgi İçin
Ankara , Oran ’da bulunan Funda Sarıkaya Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniğ i’ nde sizlere yardımcı olmaktan memnuniyet duyarız. Çocuğunuzun diş sağlığıyla ilgili randevu almak veya daha fazla bilgi edinmek için bize ulaşabilirsiniz.