DİŞ TELLERİNİZ VARSA NEDEN SAKIZ ÇİĞNEMEMELİSİNİZ ?

DİŞ TELLERİNİZ VARSA NEDEN SAKIZ ÇİĞNEMEMELİSİNİZ ?

Sakız ve tel sistemleri iyi bir kombinasyon değildir ve tel tedavisini uzatabilir veya beklenmedik şekilde ortodontiste gitmeye neden olabilir.

Sakızın yapışkanlığı, braketlerin, tellerin ve elastiklerin arasına sıkışabilmesi ve çıkarması çok zor olabilir. Sakızın braketlerin arasında sıkışması, sadece tellerin kendisi için zararlı olmakla kalmaz, aynı zamanda dişlerinize zarar verebilir ve çürüklere yol açabilir.

Tel ile sakız çiğnemenin temel kaygısı, tellerin bükülmesine neden olabilmesidir. Bir telde dahi küçük bir bükülme, dişlerinizin yanlış yönde kaymasına neden olabilir. Dişleriniz yerinden oynamaya başlarsa, tedavi sürenize muhtemelen önemli bir süre eklenecektir.

Sakız Braketlerinize Sıkıştığında Ne Olur?

Braketlerle sakız çiğnemekten kaçınılması önerilse de, bazı hastalar bunu tercih edebilir. Eğer sakız çiğnemeye karar verirseniz, braketlerinize sıkışmamasını sağlamak önemlidir. Eğer sıkışırsa, çıkarmak için bazı adımlar vardır.

Öncelikle, mümkün olduğunca sakızı diş fırçanızla çıkarın. Fakat braketleri ve telleri zarar verebileceğinden çok sert fırçalamaktan kaçının. Eğer braketleriniz arasında veya dişlerinizde sıkışan sakızı fark ederseniz, bu alanı dikkatlice ip yardımıyla temizleyin. Sonrasında, iplemenin, bu zor ulaşılabilir bölgelerde sıkışmış sakızı çıkarmanıza yardımcı olacağı için o bölgeyi nazikçe fırçalamak en iyisi olacaktır.

Eğer tüm sakızı çıkaramadığınızı fark ederseniz, bir an önce ortodontiste görünmelisiniz. Tellere zarar vermeden ve yerlerinden oynamadan dişlerinizi temizleyebileceklerdir. Eğer tüm sakızı çıkarabilseniz bile, braketlerinizi kontrol etmeleri için ortodontiste danışmakta fayda var.

Sakız Çiğnerken Sıkışmasını Önleme İpuçları

Braketlerinize zarar vermemek için sakız çiğnememek en iyisidir.

Aklınızda bulunsun ki, kötü nefes için sakıza yöneliyorsanız, bununla farklı şekillerde başa çıkabilmelisiniz: Düzenli olarak dişlerinizi fırçalayın, yemekten sonra ipleyin ve düzenli su için. Bu basit adımlar, tedavinizi tehlikeye atmadan nefesinizi taze tutabilir.

Şeffaf Plaklar ile Sakız Çiğneme: Yapılması ve Yapılmaması Gerekenler

Şeffaf plaklar çıkarılabilir olduğundan, geleneksel braketlere sahip olanlara kıyasla sakız çiğnemek çok daha az risklidir. Ama yine de plaklarınızı takılıyken sakız çiğnememelisiniz, çünkü onlara zarar verebilir ve renk değişikliğine neden olabilir.

Tavsiyemiz, plaklarınızı çok kısa bir süre çıkarıp şekersiz sakız çiğnemek olabilir.

Şeffaf plak tedavisinin yaklaşık olarak günde 22 saat takılmasına bağlı olduğunu unutmak önemlidir. Bu, uzun bir süre sakız çiğnemek için onları çıkarmak, tedavinizin sonucunu etkileyebilir.

Kendiniz veya aile üyeleriniz için ortodontik tedavi düşünüyor musunuz? Beklentileriniz hakkında daha fazla bilgi veya bir danışma randevusu için Ankara’da bulunan kliniğimiz, FUNDA SARIKAYA Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği ‘ne başvurabilirsiniz.

Similar Posts