Fırlak Dişler veya Derin Kapanışın Tedavi Yöntemleri
FIRLAK DİŞLER VEYA DERİN KAPANIŞ SORUNLARI: OLUŞUM SEBEPLERİ VE TEDAVİ YÖNTEMLERİ
Halk arasında yaygın kullanılan tabirle bahsedeceğimiz fırlak dişler (Protrüziv dişler), birçok insanın karşılaştığı yaygın bir diş problemidir. Genellikle küçük bir fiziksel kusur olarak görülebilir, ancak tedavi edilmezse ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu yazımızda, çocuk, genç veya yetişkin olsanız da, fırlak (Protrüziv) dişlerin farklı sebeplerini paylaştık ve bazılarının kolayca önlenmesini sağlayan tedavilerden bahsettik.
Parmak Emme ve Emzik Kullanımının Uzun Süreli Etkisi
Parmak emme, fırlak (Protrüziv) kesici dişlerin yaygın bir sebebidir. Emmenin yarattığı kuvvet, ağız, dişler ve damak düzenini etkileyebilir. Çocuklar genellikle bu alışkanlıktan 2 ila 4 yaşları arasında kurtulurlar, ancak devam eden durumlarda ebeveynler alışkanlığı sona erdirmek için çaba göstermelidir.
Eğer parmak emme 3 veya 4 yaşından sonra veya kalıcı dişler çıkmaya başladığında devam ederse, emme ve parmağın yarattığı basınç, dişlerin anormal bir açıyla çıkmasına neden olabilir.
Aynı şekilde, emzik kullanımı da , fırlak (Protrüziv) dişlere neden olabilir. Eğer çocuk 3 veya 4 yaşından sonra emzik emmeye devam ederse, emzik emme, parmak emme kadar olmasa da benzer etkiye sahip olabilir.
Dilin Dişlere Baskısı ( Yanlış Yutkunma Alışkanlığı )
Dilin normal yutma düzeninden sapma olarak tanımlanan dil baskısı, diş pozisyonunu etkileyebilir. Dil kısa süreli baskılarla dişlere baskı yaparsa, genellikle dişlerin pozisyonunu büyük ölçüde etkilemez. Ancak dil sürekli olarak ön dişlere baskı yaparsa, bu alışkanlık dişlerde kapanış bozukluklarına neden olabilir.
Dil baskısı, dilin ağzın içinde çok ileri itilmesi durumunda meydana gelir. Bu durum genellikle açık kapanış (ön dişlerin birbirini örtmemesi) ile sonuçlanırken, bazen fırlak (Protrüziv) dişlere veya derin kapanışa (ön dişlerin birbirini aşırı örtmesi) da yol açabilir. Bu alışkanlık genellikle çocuklarda görülür, ancak yetişkinlikte de devam edebilir.
Dil baskısının nedenleri arasında kronik olarak şişmiş bademcik veya geniz eti, kötü yutma alışkanlıkları ve stres yer alabilir. Bazı kişiler dil baskısını uyku sırasında da yapabilirler.
Doğal ve Kalıtsal Durumlar
fırlak (Protrüziv) dişler veya derin kapanış doğal olarak oluşabilir ve kalıtsal olabilir. Bu durumda, ebeveynler çocuklarının fırlak (Protrüziv) dişlerden mustarip olmasını engellemek için yapabilecekleri bir şey yoktur.
Ancak çocuğunuzun çene veya kalıcı dişlerinin düzensiz göründüğünü fark ettiğinizde, bir ortodontist ile görüşmek önemlidir. Çocukların herhangi bir sorunları olup olmadığına bakılmaksızın 7 yaşına kadar ortodontiste gitmeleri önerilir.
Ortodontist, muhtemelen çocuğunuzun dişsel kapanışının nasıl olacağını belirleyebilir. Sorun olabileceğini düşünüyorsa, düzeltmek ve 7 ila 14 yaşları arasında uygulanacak braketler, apareyler veya şeffaf plaklar ile tedavi planı oluşturabilir.
Fırlak (Protrüziv) Dişlerin Neden Olabileceği Sağlık Problemleri
Derin kapanışa bağlı olarak ortaya çıkabilecek bazı sağlık sorunları, şiddet seviyesine bağlı olarak değişebilir. Birkaç sık karşılaşılan sorun şunları içerir:
- Çene ağrısı
- Diş gıcırdatma
- Solunum problemleri
- Şiddetli baş ağrıları
- Konuşma engeli
- Diş minesinin aşınması
- Çiğneme sırasında rahatsızlık
- Diş eti hastalığı riskinin artması
Fırlak (Protrüziv)Dişlerin Düzeltimi
Derin kapanış veya fırlak (Protrüziv) dişlerin düzeltilmesi için braketler, ağız içi ve ağız dışı apareyler ve şeffaf plak tedavileri uygulanabilir. Tedavi şekli, kişinin yaşına ve tedavi ihtiyacına göre farklılık gösterir.
Siz veya çocuğunuz derin kapanış veya fırlak (protrüziv) dişler belirtileri gösteriyor musunuz? Problemin teşhis edilmesi ve tedavi edilmesi için Funda Sarıkaya Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniğine ulaşarak, bizimle iletişime geçebilirsiniz.