Birkaç ay veya yıl boyunca diş teli takmışsanız, dişlerinizin bazılarının daha açık bir renkte olduğunu fark edebilirsiniz. Bu, taktığınız diş tellerinin diş minenizi tükettiği besinler ve içeceklerle temasını engellediği için olur. Oluşan dengesiz görünüm zamanla tükürükle solacaktır.

Ancak, bazı hastalar beklemek istemez ve diş teli çıkarıldıktan hemen sonra profesyonel diş beyazlatma yaptırarak yeni düzeltilmiş gülüşlerini daha da parlak hale getirmeyi tercih ederler. Bu oldukça yaygındır. Dişlerinizi düzeltmek için zaman ve çaba harcadınız, bu yüzden onları mümkün olduğunca beyaz ve temiz görünümlü yapmak mantıklıdır. Ancak, diş beyazlatma tedavisinden önce diş hekiminize diş kontrolü ve temizlik için gitmek önemlidir.

Diş teli sonrası diş lekelenmesinin yaygın nedenleri

Diş teli çıkarıldıktan sonra dişleriniz her zaman beyaz olmayabilir. Bunun temel nedeni, iyileşme sürecinde dişlerinize nasıl baktığınıza bağlıdır. Dişleriniz için iyi bir ağız hijyeni uygularsanız inci gibi kalır. Ancak, en iyi çabanıza rağmen yine de dişlerinizde lekeler oluşabilir.

Çay, kahve, meyve suyu, şarap ve soda gibi leke oluşturabilecek içecekler, diş minesini lekeleyebilir. Bu içecekler, braketlerin arasındaki mineyi çok etkili bir şekilde temizleyemeyeceği için diş teli arkasında lekelenmeye neden olabilir.

Beyaz lekeler başka bir tipik sorundur. Yeterince temizleme yapmazsanız, braketlerinizin çevresinde beyaz lekeler oluşabilir. Bu lekeler, asidin dişlerinizdeki mineralleri yok etmesi sonucu oluşur. Florür tedavileri ve diş beyazlatma, bu lekeleri düzeltebilir.

Diş tellerinden sonra dişlerinizi nasıl beyazlatabilirsiniz?

Hazır çözümler olsa da, gülüşünüz ve kendiniz için en iyi sonuçları istiyorsanız, profesyonel diş beyazlatma için diş hekiminizi veya ortodontistinizi ziyaret etmelisiniz. Genellikle dişlerinizi daha hızlı beyazlatacak daha güçlü ürünler kullanırlar. Ayrıca, her bir ürüne giren kimyasalları bildikleri için, dişlerinizdeki hassas mineyi ve diş etlerinizi korumak için bileşenlerin güvenli olduğunu sağlarlar. Diş beyazlatma işlemi ofiste veya hekiminiz tarafından hazırlanan plaklar ve jeller ile evde yapılabilir.

Diş tellerinden sonra ne zaman diş beyazlatma yapılmalı?

Diş teli çıkarıldıktan en az bir-iki ay sonra dişlerinizi beyazlatmanız genellikle uzmanlar tarafından önerilir, çünkü dişleriniz, diş telleri çıkarıldıktan sonra geçici olarak zayıf ve hassas hissedebilir. Dişlerinizin güçlenmesine ve diş telleri olmadan yaşama alışmasına izin vererek süreci uzatır ve rahatlık ve etkililik artar. Diş beyazlatmayı bir diş hekimi veya ortodontist tarafından yaptırmadan önce tükürüğün lekelenmenin şiddetini zamanla önemli ölçüde azaltacağını unutmayın.

Diş beyazlatma yan etkileri olur mu?

Diş beyazlatma tamamen güvenli olsa da, bazı yan etkilerle karşılaşabilirsiniz:

  • Diş ve diş etleri hassasiyeti

Bazı hastalar, diş beyazlatma işlemleri sırasında ve sonra hassas diş etleri veya dişler yaşayabilir. Beyazlatma sırasında dentin tabakasının açığa çıkmasından kaynaklanır. Daha önce yemek yerken, fırçalarken veya önceki beyazlatma işlemlerinde hassas diş veya diş etleri yaşadıysanız, diş hekiminize bildirin. Sizin için daha iyi çalışabilecek bir beyazlatma tekniği olabilir.

  • Diş eti tahrişi

Prosedürler sırasında beyazlatma solüsyonunun diş etine temas etmesi sonucunda yumuşak dokuların tahrişi olabilir. Bu maddelerle temasın mümkün olduğunca önlenmesi gereklidir. Genellikle, rahatsızlık ve beyazlık hızlı bir şekilde geçer, ancak bu maddelerle sürekli temas, diş etlerinde iltihaplanmaya yol açabilir.

Diş beyazlatma ne kadar sürer?

Diş beyazlatma süresi uyguladığınız tekniklere bağlı olarak değişebilir. Diş telleri taktığınız dönemde, düzenli olarak diş hijyenini sürdürmek ve düzenli temizlikler için diş hekiminizi ziyaret etmek, dişlerinizi mümkün olduğunca beyaz tutar.

Zamanla, leke oluşturan yiyecek ve içecekler, sigara ve bazı ilaçlarla dişleriniz sararabilir. Dişlerinizi daha fazla beyazlatmak için uygun zaman geldiğinde diş hekiminizi ziyaret edin.

Daha fazla bilgi için Ankara, Çankaya bölgesinde bulunan kliniğimizi ziyaret edebilirsiniz.

Diğer Makaleler